Rákóczi Szövetség

Rákóczi Szövetség

Az 1989-ben alakult Rákóczi Szövetség célja a Kárpát-medencei magyarság sokoldalú támogatása hosszú távú megmaradásáért folytatott küzdelmében, valamint II. Rákóczi Ferenc Nagyságos Fejedelem szellemi örökségének népszerűsítése. Az anyagi segítségnyújtás mellett kiemelkedően fontos a szomszédos országokban kisebbségben élő magyarság oktatásügyének, kultúrájának támogatása, valamint a Kárpát-medencei magyarság összetartozás-tudatának erősítése. A Rákóczi Szövetség központi irodája és Kárpát-medence szerte működő közel 490 helyi szervezete révén gazdag programsorozatot valósít meg minden évben. Szervezetei közül több mint 260 – Kárpát-medencei középiskolában működő – ifjúsági szervezet. A Rákóczi Szövetség taglétszáma 2017-ben meghaladta a 24 ezret.

A Szövetség rendezvényeiről, programjairól a honlapon részletes tájékoztatást nyújtunk a Rendezvények menüpont alatt. A Szövetség, az általa kitűzött célok hatékonyabb elérése érdekében 1990-ben létrehozta alapítványát, A Rákóczi Szövetség Alapítványát (2016 előtt A Csehországi és Szlovákiai Magyar Kultúráért Alapítvány), melynek tevékenysége elsősorban a felvidéki magyarság sokoldalú támogatására terjed ki.

A Rákóczi Szövetség életében az 1998-as évben jelentős változás állt be azáltal, hogy a Fővárosi Bíróság a Szövetséget kiemelten közhasznú szervezetté nyilvánította. (2012. január 1-jén állami szinten megszűnt a kiemelten közhasznú státusz.) Minden adományt szívesen veszünk, hiszen a határon túl élő magyarság az eddigi hátrányos nemzetiségi megkülönböztetés után most igen súlyos gazdasági helyzetbe került, amely jelentősen veszélyezteti saját intézményeinek és érdekképviseletének fenntartását.

Amennyiben szövetségünk céljai felkeltették érdeklődését, úgy kérjük olvassa el Alapszabályunkat, amelyet a főoldalon megtalál és ha úgy érzi, hogy valamely területen Szövetségünket, pontosabban szólva a határon túli magyarságot segíteni tudja, úgy kérjük, hogy a megadott telefonszámunkon vagy e-mail címünkön jelentkezzen és kollégáink felvilágosítást adnak a szövetség életébe való bekapcsolódás lehetőségeiről.

Forrás: a Szövetség honlapja.