Emberek okozta földrengések

GUBA ANDRÁS

Gödöllői Török Ignác Gimnázium

andraas.guba@gmail.com

Ha sok ember egyszerre mozog, ugrál, akkor az is földrengéshullámokat kelthet. Természetesen csak kicsiket a veszélyes magnitúdójú pusztító földrengésekhez képest. Az utóbbi hónap során a híradások több olyan tömegeseményről és hatásáról is beszámoltak, amelyek kisebb földrengéseket okozhattak.

A futball-világbajnokság nemcsak sporteseményként szerepelt a médiában, hanem geofizikai hírként is. Ugyanis a mexikóiak gólöröme megrengette a földet Mexikóvárosban. A németek elleni csoportmeccs során a drukkerek annyira ugráltak, hogy a szeizmográf is jelezte a mozgást. Ez ugyan olvasócsalogató szalagcím is lehetett, például az Index hírportál cikkének címében „Mexikó tombolt, rengett a föld a győztes gól pillanatában”, mégis földrengésnek tekinthető. A hír mexikói geológiai és légköri intézet forrásából származik, ám egyes geológusok megkérdőjelezik a hír hitelességét. Suzan Van der Lee, az Illinoisi Északnyugati Egyetem földtudomány professzora szerint a hír nem tűnik igaznak. Szerinte csak amatőr kézi szeizmométereket használtak, és helyi földmozgásokról tudósítottak. A hivatalos mérések alapján földrengések nem történtek.

Magyarországon is történt hasonló eset, ugyan nem a futball-világbajnoksághoz kapcsolódóan, de mégis földrengést okozott sok ember együttes mozgása. A GeoRisk Földrengés Mérnöki Iroda tudósította közösségi oldalán az olvasókat, hogy a Balaton Sound fesztivál idején a tihanyi mérőállomáson regisztráltak miniföldrengéseket.

 

Regisztrált miniföldrengés a 2018. évi Balaton Sound fesztivál idején a tihanyi mérőállomáson

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.