Tavaszi programhullám

ÜTŐNÉ DR. VISI JUDIT

Oktatási Hivatal

 

A tavaszi hónapok több, a fölrajztanárok számára is érdekesnek ígérkező programot kínálnak. Közülük néhányra szeretnénk felhívni a figyelmet.

19. Lurdy-házi Ásványbörze és Geo Napok – április 6-8.

Az ásványbörzéhez kapcsolódó Geo Napok nem titkolt célja, hogy közelebb hozza a geológiát és a földtant a gyerekekhez és a felnőttekhez egyaránt. A rendezvényen izgalmas szakmai programok várják a látogatókat. A résztvevők kísérletezhetnek, vulkánt „építhetnek”, mikroszkópos ásványvizsgálatokat végezhetnek, geo-totót, geo-kvízt oldhatnak meg, „zseb talajszelvényt” készíthetnek, próbára kőzetfelismerési tudásukat. A kisebbek kristályformát hajtogathatnak, ősmaradványokat készíthetnek. Emellett földtudományi témájú előadások, filmvetítések is várják a téma iránt érdeklődőket, sőt akár talajfizikai, talajkémiai és talajbiológiai bemutatón is részt vehetnek a rendezvényre ellátogatók. A gyermekek látványos előadáson ismerkedhetnek meg a barlangok titokzatos világával.

Az év ásványának választott fluorit központi szerepet kap a kiállításon. Forrás.

SPACES CROSSING BORDERS 2018 nemzetközi konferencia – április 23-24.

A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézete (GEO Intézet), a területi dimenziójú tervezés nemzeti szakmai szervezeteit tömörítő European Council of Spatial Planners (ECTP) szervezettel, illetve a Magyar Urbanisztikai Társasággal (MUT) együttműködésben nemzetközi konferenciát szervez „SPACES CROSSING BORDERS 2018. The First Central and Eastern European Planning Conference” címmel Budapesten. A konferencia nyelve angol. A plenáris ülések mellett terepi szekciókat is terveznek a Magdolna negyedbe és Törökbálintra. A rendezvény támogatónak köszönhetően az esemény részvételi díj fizetése nélkül is látogatható, csak a választható programokon való részvétel esetében kell díjat fizetni. A konferencián való részvétel regisztrációhoz kötött, erre lehetőség van a Geo Intézet angol nyelvű honlapjának „SCB CONFERENCE” menüpontjában. További információkat a konferencia honlapján olvashatnak.

HERA konferencia Székesfehérváron – május 24-25.

A Magyar Nevelés és Oktatáskutatók Egyesülete (HERA) szokásos évi konferenciája a HuCER idén Székesfehérváron, a Kodolányi János Főiskolán kerül megrendezésre 2018. május 24-25-én. A konferencia idei központi témáját jól tükrözi a rendezvény címe Oktatás – gazdaság – társadalom. A rendezők külön környezetpedagógiai szekciót is szerveznek. Részletes információk a konferencia honlapján olvashatók.

A rendezvénynek helyt adó Kodolányi János Főiskola. Forrás.

Nemzetközi Környezeti Nevelési Konferencia (International Environmental Education Conference – IEEC) Egerben – május 30-31.

2016. évi első rendezvény után második alkalommal kerül megrendezésre az IEEC Nemzetközi Környezeti Nevelési Konferencia, amelynek két érdekes, külön szekciója is lesz az idén: a FAO Európai Erdő Bizottság hegyvidéki vízgyűjtő területek kezelésével  foglalkozó munkacsoportja (FAO EFC WG1) Forest and water in mountain catchments: education, citizen science, and mountain partnership témában szervez előadóülést a konferencia folyamán. Ezen kívül az MTA Jövőkutatás Csoportja Our Future in Focus Of Education to Motivate Present Activities címmel tart szekcióülést. Eddig regisztrált résztvevők 7 országot (Finnország, Egyesült Királyság, India, Japán, Lengyelország, Ukrajna Csehország) képviselnek. A konferencia angol nyelvű honlapja ad tájékoztatást a részletes programokról. A korábbi konferencia hét tanulmánya az EDU Szakképzési és Környezetpedagógiai Folyóirat angol nyelvű tematikus számában olvasható. A konferencia az Európai Fenntarthatósági Hét hivatalos, regisztrált programja is. A konferencia tervezett részvételi díja 80 EUR.

Az Eszterházy Károly Egyetem lesz a helyszíne az IEEC konferenciának. Forrás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.