Itt az őszi érettségi vizsgaidőszak

ÜTŐNÉ VISI JUDIT

Oktatási Hivatal

judit.uto.visi@gmail.com

 

Ebben az évben az őszi vizsgaidőszakban október 16-án délután került sor a földrajz érettségi vizsgára. Az időpont külön érdekessége, hogy – a hagyományoktól eltérően – már az első vizsganapon, a délelőtti magyar nyelv és irodalom vizsgát követte a földrajz írásbeli.

Október 16-án indult az őszi érettségi vizsgaidőszak. Forrás.

Most ötvennyolcan vizsgáztak középszinten és mindössze hatan emelt szinten. Bár tudjuk, hogy az őszi vizsgaidőszakra nem jellemző a sok földrajzból érettségiző – különösen igaz ez az előrehozott vizsgák korlátozása óta – mégis érdemes némi számvetést készítenünk, és visszapillantanunk az elmúlt évek történéseire. Már csak azért is, mert a földrajz érettségi szempontjából 2017. év hozta az első jelentősebb tartalmi változást a kétszintű érettségi 2005-ös bevezetése óta. Ez év május-júniusában vizsgáztak először a diákok az új vizsgakövetelmény és vizsgaszabályzat szerint. Ugyanakkor az elmúlt bő évtized alatt több vizsgát szabályozó dokumentum változott, ami kedvezőtlenül befolyásolta a földrajzból vizsgázók számának alakulását.

A középszintű földrajzi vizsgát választók száma 2005–2017 között. Forrás: Oktatási Hivatal

Nézzünk egy kicsit az adatok mögé! Az kétszintű érettségi bevezetése után megjelent statisztikák egyértelműen igazolták, hogy a földrajz népszerű, szívesen választott vizsgatárgy volt a diákok körében. A vizsgázók száma alapján az egyik legtöbbek által megjelölt kötelezően választható vizsgatárgy volt középszinten, közel 20 000 fő válaszotta. Létszámukban az első nagyobb csökkenés 2010-ben következetett be. A csökkenés oka a felnőttoktatásban a kötelező idegen nyelvi érettségi bevezetése volt, hiszen így – a nappali képzéshez hasonlóan – ebben a képzéstípusban is csak egy választható tárgy maradt a korábbi kettőhöz képest, a földrajz helyett pedig sokan inkább az informatikát választották. A földrajz számára a legnagyobb veszteség az előrehozott vizsga lehetőségének eltörlése volt. Ennek következtében 2014-ben közel a felére esett vissza a földrajzból érettségizők száma, elsősorban a gimnáziumi tanulók körében. 2017 tavaszán pedig már éreztette hatását az a törvénymódosítás, ami a szakgimnáziumi tanulók körében tette csaknem lehetetlenné a földrajz érettségi választását.

Az emelt szintű földrajzi vizsgát választók száma 2005–2017 között. Forrás: Oktatási Hivatal

 

Emelt szinten a kétszintű érettségi rendszer bevezetése óta mindig lényegesen kevesebben vizsgáztak, mint középszinten. A vizsgázók száma csak 2006-ban és 2007-ben haladta meg az 500 főt. Ennek alapvetően az az oka, hogy a földrajz érettségit elváró felsőoktatási intézmények nem tették kötelezővé az összetettebb és nehezebb megmérettetés teljesítését. Viszont nincs igazi magyarázat a jelentkezők számának jelentős évenkénti eltérésére.

Minden tanév eleje egyben a „nagy” tavaszi vizsgaidőszakra történő felkészülés kezdete is. Milyen segítséget kapnak ehhez a pedagógusok és a diákok? Az Oktatási Hivatal honlapjára az ősz folyamán felkerülnek a felkészülést segítő nyilvános anyagok (pl. az emelt szintű szóbeli vizsga témakörei). A tankönyvkiadók is egyre több, a módosított vizsgakövetelményeknek megfelelő érettségi feladatgyűjteményt kínálnak. A szegedi Maxim Könyvkiadó több új kiadvánnyal is segíti a felkészülést. Ezek között a szóbeli vizsgára való készüléshez használható tételkifejtéseket, témavázlatokat és az „éles” érettségivel megegyező szerkezetű írásbeli feladatsorokat tartalmazó feladatgyűjteményeket egyaránt találunk. A feladatsorok és a tételek a valódi vizsgahelyzetet modellezik, a szerzők tudatosan törekedtek arra, hogy minden témakört lefedjenek és minél több feladattípust bemutassanak. A kötetekben a feladatok megoldása és értékelése is megtalálható. A könyvek egy része a korábban már megismert kiadványok átdolgozott változata, de teljesen új feladatsorokat tartalmazó feladatgyűjteményt is megjelentett a kiadó az elmúlt időszakban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.