DOKK – Digitális Oktatási Konferencia és Kiállítás

Szerző:

Ütőné Visi Judit

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal

judit.uto.visi@gmail.com

 

Szeptember 29-én és 30-án a Budapesti Műszaki Egyetem Informatikai Épülete adott otthont a DOKK – Digitális Oktatási Konferencia és Kiállítás elnevezésű programnak. A rendezvény célja az volt, hogy széles körű tájékoztatást adjon a Magyarország Digitális Oktatási Stratégiájában foglalt célkitűzések megvalósulásáról, és lehetőséget teremtsen a digitális oktatáshoz kapcsolódó pedagógiai, módszertani illetve technológiai eszközök és újdonságok bemutatására. A téma iránt érdeklődők az eseményen értesülhetnek a digitális oktatás hazai helyzetéről és jövőjéről, a köznevelés, a szakképzés és a felsőoktatás előtt álló fejlesztési feladatokról. A rendezvény péntek délelőtt az általános oktatáspolitikai kérdéseket érintő plenáris előadásokkal kezdődött. A résztvevőket dr. Józsa János, a házigazda Budapesti Műszaki Egyetem rektora köszöntötte, majd Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programja összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos vázolta fel az elkövetkező időszak digitális fejlesztéseit, hangsúlyozva a digitális kompetenciák kialakításának fontosságát a 21. század iskolájában. A délelőtt során dr. Csépe Valéria a köznevelés tartalmi megújításáért felelős miniszteri biztos a Nemzeti alaptanterv koncepcióját is érintő előadásában a versenyképes és méltányos oktatás megvalósításában alapvető jelentőségűnek nevezete a megfelelő szintű digitális kompetencia megszerzését. A plenáris előadások mellett a digitális oktatás új eszközeit, módszereit alkalmazó bemutató órákon illetve az ezekhez kapcsolódó eset megbeszéléseken, izgalmas módszertani workshopokon, eszközbemutatókon is részt vehettek az érdeklődők.

MOBODIK (mobil digitális iskola) – a csúcstechnológiával felszerelt szállítható tanterem. Forrás.

 

A székesfehérvári Alba Innovár élményközpont robotja a kiállítás egyik kedvence volt. Forrás

Földrajzos szempontból különösen érdekes volt a kiállításon bemutatott és kipróbálható mozaBook digitális taneszköz-csomag. A program sokoldalú illusztrációs, animációs és prezentációs lehetőséget, 3 D-s modelleket kínál a tanárok számára. Mindezek kiegészülnek interaktív képességfejlesztő, szemléltető és kísérletező alkalmazásokkal, játékokkal (mozaTools). A médiatár interaktív elemeinek felhasználásával, képek, videók és hangfájlok, sőt 3D modellek beépítésével egy feladatszerkesztő alkalmazás segítségével a tanárok könnyen állíthatnak össze online megoldandó házi feladatokat, mérőlapokat. A földrajzanárok érdeklődésére számot tartó mozaMap pedig digitális földrajzi és történelmi térképgyűjtemény, amelynek térképei az interaktív táblán is használhatók.

A sokoldalú mozaMap. Forrás.

A konferencián köszöntötték a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium csapatát is, amely elnyerte a First Global Challenge elnevezésű nemzetközi robotépítő verseny fődíját Washingtonban. A verseny földrajzi vonatkozása, hogy témája a tiszta víz, a vízgazdálkodás volt. A csapatoknak a szervezők által rendelkezésre bocsátott alkatrészekből kellett felépíteniük és beprogramozniuk egy olyan robotot, amely eltávolítja az ivóvízben lévő szennyeződéseket.

A First Global Challenge dobogóján a győztes magyar csapat. Forrás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.