Magyar Földrajzi Napok Sopronban

Magyar Földrajzi Társaság gazdag programkínálatában is kiemelt helyet foglal el az évente egy alkalommal megrendezésre kerülő Vándorgyűlés. Az idei, sorrendben 70. Vándorgyűlésnek Sopron adott otthont, a helyszín a Széchenyi István Gimnázium volt. 2016 után – idén második alkalommal – a Magyar Földrajzi Társaság rendezvényére a Magyar Földrajzi Napok keretében augusztus 25–27. között került sor. A Vándorgyűlés tudományos ülésszakának előadásait, amelyek témái a határmentiség köré szerveződtek, augusztus 26-án délelőtt hallgathatták meg az érdeklődők. Az előadásokban a határmenti térség tájváltozásairól, környezeti problémáiról és turisztikai jelentőségéről hangzottak el elemzések. Ezt követően zajlott le a Társaság 141. tisztújító Közgyűlése. A tagság meghallgatta a Magyar Földrajzi Társaság 2016. évi tevékenységéről szóló beszámolót, majd a tisztújító szavazásra és a kitüntetések táadására került sor.

A rendezvénynek helyet adó Széchenyi István Gimnázium felújított épülete. Forrás.
A Társaság tisztújító közgyűlésén (fotó: Karancsi Zoltán)

A Vándorgyűlést a hagyományoknak megfelelően tanulmányút zárta. A buszos kirándulás részvevői érintették a Károly-magaslatot, megnézték az ausztriai Ruszt városát, hajókiránduláson vettek részt a Fertő tavon, felkeresték a Fertő–Hanság Nemzeti Park több nevezetességét, a Fertőrákosi Kőfejtőt és Barlangszínházat és a fertőbozi Gloriette-kilátót.

Beszélgetés a földrajztanítás helyzetéről (fotó: Mari László)

A Magyar Földrajzi Napok keretében a Magyar Földrajzi Társaság megújult Geopolitikai Szakosztályának szervezésében geopolitikai konferenciára került sor. A konferencia aktualitását a világgazdaság és a világpolitika rendszerének napjainkban is zajló alapvető átalakulása, a kelet-közép-európai térség geopolitikai helyzetének átértékelődése adta. A plenáris előadások is elősorban Közép- és Kelet-Európa a 21. századi geopolitika helyzetének alakulásával foglalkoztak. Emellett elemzést halhattak a résztvevők a közép-ázsiai térség geopolitikai helyzetéről, világpolitikai súlyáról illetve Magyarország afrikai szerepvállalásáról. A Vándorgyűlés lehetőséget adott arra is, hogy folytatódjon az idén tavasszal megkezdődött szakmai vita a földrajzoktatás tartalmi-módszertani megújításának szükségességéről, amelynek aktualitását az új Nemzeti alaptanterv kidolgozása jelenti.

Kirándulás a gólyák és a vörös borok városaként ismert Ruszton. (fotó: Mari László)
Kirándulás a gólyák és a vörös borok városaként ismert Ruszton. (fotó: Mari László)

A Magyar Földrajz Társaság új tisztikarának és választmányi tagjainak illetve a kitüntetésben részesültek névsora a szervezet honlapján olvasható.

 

Szerző:

Ütőné Visi Judit

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal

judit.uto.visi@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.