Szélsőségesen magas tengervízszintek jöhetnek?

GUBA ANDRÁS

andraas.guba@gmail.com

Gödöllői Török Ignác Gimnázium

 

A Közép-Floridai Egyetem kutatói számítógépes szimuláció segítségével előjelezték, hogy a part menti területek extrém magas tengerszintje gyakoribb lesz, mint várták.

A kutatások alapján a globális léptékű előrejelzések korábbi méréseken és számítógépes modellezésen alapulnak, és azt jelzik, hogy az általános tengervízszint-emelkedés mellett a szélsőségesen magas vízszintek gyakorisága magasabb lesz. A mai előrejelzések alapján a kiemelten magas vízszintek átlagban száz évenként veszélyeztetik a partokat, de ezek az események tíz évenként vagy évenként is várható lesznek sok helyen 2050-re.

A fellépő vihardagályok pusztítása elsősorban USA nyugati partját, Ausztrália és Európa nagy részét érintheti. Thomas Wahl, a kutatás vezetője kiemelte, hogy az extrém magas vízszintek nemcsak természeti katasztrófákkal fenyegetnek, hanem negatív gazdasági hatásai is lesznek.

Kép forrása.

Eredeti cikk forrása: T. Wahl, I. D. Haigh, R. J. Nicholls, A. Arns, S. Dangendorf, J. Hinkel, A. B. A. Slangen. Understanding extreme sea levels for broad-scale coastal impact and adaptation analysis. Nature Communications, 2017; https://www.nature.com/articles/ncomms16075

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.